'Kunst Kijken en Kletsen'
Kunst bekijken en er over praten is een cursus die bestaat uit 10 bijeenkomsten van ieder twee uur in de bibliotheek van Eibergen. De cursus wordt gegeven door Annemarie van Uden. Annemarie maakt gebruik van de Visual Thinking Strategy (VTS)methode. Deze leert je (opnieuw) te kijken zoals kinderen kijken. Kijken, vragen en opmerkingen maken. Aannames zijn niet welkom, ze worden door Annemarie onmiddellijk verworpen.
Bij de bijeenkomsten waarbij ik aanwezig was waren 9 cursisten. Tijdens de cursus worden er 4-5 kunstwerken getoond: schilderijen of objecten, klassiek of modern.
Als het kunstwerk op het scherm verschijnt, kijkt iedereen er in stilte naar. Daarna is de eerste vraag van de docent: ‘wat zie je?’.
Op het scherm was een molen te zien. Daarop kwam al snel de reactie dat het een Stenderkast was. Dat zo’n molen ook bij Usselo staat met de naam Wissinksmolen. De molen is uitgebeeld in het primaire kleurenpalet. De meeste deelnemers zien water, al is dat niet direct herkenbaar. Op de vraag wie de maker van het schilderij is heeft niemand een antwoord. Tot een ieders verbazing blijkt het Mondriaan. Annemarie vertelt dan over het leven van Mondriaan.
Nadat de deelnemers meer weten over de maker, ontstaat er een geanimeerd gesprek tussen Annemarie en deelnemers waarbij Annemarie veel kennis deelt over maker, periode waarin het werk gemaakt is en waar het te zien is. Cursisten kunnen thuis op zoek gaan naar informatie over de maker, zijn werk of de periode waarin het werk is gemaakt: kortom, een stukje geschiedenis. Tijdens de volgende bijeenkomst kan dat dan besproken worden.


Waarom meedoen met kunst kijken en kletsen?
Naar huis gaan met een hoofd vol gedachten over wat er in die twee uren is gezegd. Maar bovenal is het ook de methode die kan aanzetten om weer onbevangen te kijken naar de wereld om je heen.
Bij de links hieronder vind je meer informatie over de gebruikte methode:
https://www.lkca.nl/artikel/visual-thinking-strategies-vertel-maar-wat-je-ziet/

Tekst en fotografie: Anne Hazekamp
